SBi-anvisninger sammenstiller forsknings- og erfaringsbaseret viden, og BUILD samarbejder med branchen, myndigheder og vidensinstitutioner om indsamling og udarbejdelse af vidensgrundlaget for de enkelte SBi-anvisninger. Samarbejdet højner kvaliteten af den enkelte SBi-anvisning og bidrager til byggesektorens opbakning til den. Virksomheder og organisationer med førstehåndskendskab til sektoren yder afgørende bidrag til, at SBi-anvisninger omhandler relevante problemstillinger, og at de rummer løsninger og anbefalinger, som er realistiske at anvende.
Alle relevante produkter og løsninger skal behandles uvildigt, og eventuelle indeholdte eksempler skal vise et bredt og repræsentativt udsnit af markedet. SBi-anvisninger skal så vidt muligt undgå at omtale enkelte produkter, med derimod præsentere principper.
Alle SBi-anvisninger udarbejdes i en transparent proces, som giver offentligheden adgang til viden om udarbejdelsen af de enkelte SBi-anvisninger. BUILD offentliggør løbende kommende og igangværende anvisningsprojekter, inklusive oplysninger om, hvordan man kan få adgang til at følge udarbejdelsen.
I de tilfælde hvor udarbejdelsen af en SBi-anvisning sker i samarbejde med en følgegruppe, der rummer indbyrdes konkurrerende parter, tilrettelægges dennes arbejde under iagttagelse af konkurrencelovens kapitel 2 om forbud mod visse konkurrencebegrænsende aftaler, da en sådan følgegruppes arbejde vil være omfattet af bestemmelserne i afsnit 7.3.3 om standardiseringsaftaler i Europa-Kommissionens retningslinjer for anvendelsen af artikel 101 i traktaten om EU’s funktionsmåde på horisontale samarbejdsaftaler. Dette indebærer, at alle relevante parter skal have lige adgang til at deltage i følgegruppen, at proceduren for udarbejdelse af SBi-anvisningen er gennemsigtig, at ingen er forpligtet til at følge SBi-anvisningen, samt at denne er tilgængelig for alle på rimelige betingelser og uden forskelsbehandling, jf. retningslinjernes punkt 280.
Det faglige ansvar for indholdet af den færdige SBi-anvisning påhviler alene BUILD.
Hvad, hvordan og hvem
SBi-anvisninger er en del af det almene tekniske fælleseje, hvilket er en samlebetegnelse for de håndbøger, branchevejledninger, normer og standarder m.v., som byggeriets parter bør kende, og som bl.a. indgår i afgørelse af tvister.
En SBi-anvisning er en publikation om, hvordan man i byggeriet løser opgaver inden for et givent område i overensstemmelse med den gældende lovgivning og god praksis.
SBi-anvisninger sammenholder forsknings- og erfaringsbaseret viden på et uvildigt grundlag. SBi-anvisninger er produceret af forskere eller redigeret af forskere fra BUILD, Aalborg Universitet.
SBi-anvisninger udgives både som trykte og digitale versioner, og alle kan få adgang til SBi-anvisningerne via biblioteker, anvisninger.dk eller hos bogdistributører og faglige vidensportaler.
SBi-anvisninger er ikke lovgivning, men en del af det almene tekniske fælleseje og er derfor frivilligt at følge. SBi-anvisninger kan dog indgå i aftalegrundlaget for byggeprojekter, fx kan et udbudsmateriale referere til bestemte SBi-anvisninger, hvorved leverandøren forpligtes til at følge de pågældende SBi-anvisninger.
For at sikre højeste byggefaglig kvalitet, såvel som uvildighed og åbenhed følger produktionen af SBi-anvisning følgende procesbeskrivelse og principper. Processen og principper er udarbejdet under iagttagelse konkurrencelovens regler.
Roller
Redaktionsgruppe
Redaktionsgruppen er det besluttende organ for driften og udviklingen af SBi-anvisninger på BUILD. Det gælder ansøgninger, porteføljestyring, produktionen, mv. Redaktionsgruppen består af en fast gruppe med viceinstitutleder, områdeleder, samt byggefaglig forsker med erfaring og dybt kendskab til anvisninger og den projektledende redaktør. Derudover vil de respektive ansvarshavende forfattere for igangværende anvisninger deltage efter behov.
Advisory board
Advisory board har til formål at vejlede og rådgive BUILD i den strategiske udvikling af SBi-anvisninger. Målet er at sikre den fremtidige udvikling af anvisninger, som den uvildige og troværdige platform for viden til byggeriet samt en central del af alment teknisk fælleseje, som anvisninger har været siden 1948. Samtidig skal advisory boardet sikre aktualitet, relevans og værdiskabelse for branchens virksomheder, myndigheder, studerende og den store gruppe af gør-det-selv-entusiaster.
Ansvarshavende forfatter
Den ansvarshavende forfatter er forsker på BUILD ved Aalborg Universitet.
Projektgruppe
SBi-anvisninger skrives af en eller flere forfattere. I de tilfælde hvor en SBi-anvisning har mere end en forfatter, vil en af forfatterne være den ansvarshavende med det overordnede faglige ansvar for anvisningens byggefaglige indhold.
BUILD foretager en habilitetsvurdering af hovedforfatter og medforfattere for at sikre, at forfatterskabet ikke har økonomiske interesser i resultatet af en anvisning eller på andre måder overtræder konkurrenceloven.
Projektledende redaktør
Alle projektgrupper skal have en projektledende redaktør tilknyttet, som har ansvar for budget, tidsplan og kvalitet. Redaktøren har fokus på, at den formidlingsmæssige kvalitet lever op til den ønskede standard for SBi-anvisninger. Ved tvivlsspørgsmål er det redaktionsgruppen, som er det besluttende organ.
Illustrator/ fotograf
Alle illustrationer og fotografier udarbejdes til den givne anvisning af den tilknyttede illustrator og fotograf.
Styregruppe
Til et anvisningsprojekt nedsættes en styregruppe, som fører tilsyn med projektet ift. det overordnet formål, tidsplan, økonomi og interesser. Styregruppen vil typisk inkludere den pågældende ansvarshavende forfatter, projektledende redaktør, en deltager fra BUILDs redaktionsgruppe med ledelsesansvar, samt repræsentanter for de parter, som i væsentlig grad finansierer projektet, hvilket typisk vil være almennyttige fonde eller styrelser.
Arbejdsgruppe
Arbejdsgruppen kan producere udvalgte dele af en SBi-anvisning, som kan omhandle specifikke fagområder, der er uden for BUILD’s kompetencefelt, og som samtidig er begrænset til kortere afsnit, kapitler eller illustrationer.
Arbejdsgruppen er ikke en del af projektgruppen, da arbejdsgruppen kun har ansvar for en begrænset mængde af hele produktionen.
I de tilfælde hvor der etableres en arbejdsgruppe, sker dette gennem invitation fra BUILD efter aftale med styregruppen.
BUILD foretager en habilitetsvurdering af arbejdsgruppens medlemmer for at sikre, at deres deltagelse i arbejdsgruppen ikke har økonomiske interesser i resultatet af en anvisning, eller på andre måder overtræder konkurrenceloven. Er det ikke muligt at finde fagpersoner uden økonomiske interesser i emner, skal BUILD sikre faglig kontrol fra en uvildig instans.
Følgegruppe
I udarbejdelsen af en anvisning vil der altid være indlagt faser med inddragelse af praktikere med henblik på konstruktiv kommentering og forbedring af indholdet. BUILD efterstræber at etablere en åben følgegruppe, og vil derfor offentligt annoncere, hvornår det er muligt at tilmelde sig en følgegruppe. Alle kommende anvisninger ligger på Anvisninger.dk, hvor der vil være åbent for tilmelding til følgegruppe ved projektstart.
En følgegruppe består typisk af en bred kreds af brancherepræsentanter samt inviterede fageksperter, der anses for nødvendige deltagere. Følgegruppen vil være åben for alle parter med væsentlige interesser på det danske marked for de løsninger, som den pågældende anvisning omhandler.
Om nødvendigt vil BUILD tilstræbe en passende balance og bredde i følgegruppen ved at begrænse antallet af deltagere, fx ved at samme virksomhed ikke stiller med mere end én deltager.
En nødvendig betingelse for at deltage i en følgegruppe er, at pågældende person har de faglige kompetencer, som gør vedkommende i stand til at deltage kvalificeret i drøftelserne.
Følgegruppens arbejdsproces
Efter at følgegruppen er nedsat ved projektets start bliver gruppen typisk begrænset for nye deltagere for at undgå repetitive processer. Herefter vil deltagerne blive inviteret til et passende antal møder om den pågældende SBi-anvisning, dog altid minimum to muligheder for at give input. På følgegruppens første møde aftales, hvordan den videre arbejdsproces skal forløbe.
- Som hovedregel får følgegruppen mulighed for at kommentere hovedforfatterens udkast til en detaljeret disposition for den pågældende SBi-anvisning.
- Senere i processen vil følgegruppen blive bedt om at forholde sig til projektgruppens udkast til samlet manuskript inkl. illustrationer i skitseform.
- På eventuelle efterfølgende møder vil følgegruppen kommentere reviderede versioner af udkastet til manuskript inkl. illustrationer.
Det forventes, at deltagerne i følgegruppen bidrager konstruktivt til processen. Det vil sige, at bidragene skal være konkrete, løsningsorienterede og med saglig, utvetydig og forskningsmæssig eller erfaringsbaseret dokumentation. Det er projektgruppen og i sidste ende BUILD, der producerer anvisningen og bestemmer både indhold og ordlyd.
Inden hvert møde i følgegruppen vil dens medlemmer med et rimeligt varsel få tilsendt det relevante mødemateriale, herunder manuskriptudkast, som følgegruppen derefter har mulighed for at kommentere skriftligt og mundtligt, typisk før og under følgegruppemødet. Kort efter hvert følgegruppemøde vil BUILD udsende et referat. Følgegruppens medlemmer har derefter mulighed for at afgive skriftlige kommentarer til referatet inden for en rimelig tidsfrist.
Efter behov kan egentlige møder i følgegruppen afløses af skriftlige kommentarrunder.